Viktech hjælper DS Stålkonstruktion gennem grøn omstilling
På verdensplan står byggeri for næsten 40 procent af den samlede CO2-udledning. 28 procent af den udledning stammer fra bygningsdriften, for eksempel energiforbrug til varme, køling og lys. De resterende 11 procent kommer fra den indlejrede CO2 i byggematerialer.
Der er altså brug for et gevaldigt grønt løft, hvis Danmark skal nå målet om en samlet CO2-reduktion på 70% inden 2030, som politikerne lægger op til.
Stålproducent satser på bæredygtighed
Heldigvis er byggebranchen allerede godt i gang med at hjælpe den grønne omstilling på vej. Det er stål- og betonkoncernen DS Gruppen, der har hovedsæde i Hobro, et godt eksempel på.
I lidt over 50 år har koncernen leveret løsninger i stål og beton til byggebranchen i store dele af Europa gennem de fire underselskaber, DS Stålprofil, DS Stålkonstruktion, DS Elcobyg og DS Flexhal.
Og selvom hensynet til miljøet ifølge DS Gruppens egen hjemmeside “er et kardinalpunkt i den måde, som vi driver vores virksomheder på”, går koncernen efter en endnu mere grøn profil.
Det står klart efter at selskabet DS Stålprofil sidste forår indgik en ny grøn partneraftale med den svenske stålproducent SSAB om brugen af verdens mest miljøvenlige overfladebehandling af stålprofiler – GreenCoat.
– Vi er meget stolte af denne aftale. Stål er i forvejen et miljøvenligt valg til både tag- og facadeløsninger på grund af den lange levetid. Men med GreenCoat-aftalen kommer vi til at kunne give danskerne et premiumprodukt, der både er bæredygtigt og biobaseret, siger Thomas L. Rasmussen, adm. direktør i DS Stålprofil, i en pressemeddelelse. Han fortsætter:
– Som virksomhed i en tid, hvor miljøhensyn fylder meget, er det med en god fornemmelse i maven, at vi kan levere grøn samvittighed til den moderne bygherre med et miljøbevidst fokus.
Vifter med det grønne flag
Det miljøbevidste fokus kommer dog ikke kun til udtryk i den nye GreenCoat-aftale hos DS Stålprofil. Det eksisterer i større eller mindre omfang i alle fire selskaber, som hører til DS Gruppen.
Udsugningsanlæggene, som elektrikerne installerer i DS Gruppens bygninger bruger langt mindre strøm, end for 10-15 år siden. De fleste elkabler, der anvendes, er lavet af genbrugsmaterialer. Nybyggerierne kommer med tyk isolering, så varmen ikke fiser ud af sprækkerne. Og de seneste fem år er virksomhedens lyskilder i alt fra omklædningsrum, kantiner og haller blevet udskiftet med energibesparende LED-pærer.
Det fortæller Erik Duedahl. Han er leder af DS Stålkonstruktions interne el-afdeling, men kommer rundt i de fleste afkroge af DS Gruppens 70.000 m² store produktionsarealer.
– Det er ikke sådan, at den grønne omstilling er gået fra 0 til 100, men vi vifter i højere grad med det grønne flag end tidligere, og det er vigtigt for mig. Hvis vi bare fortsætter med at ignorere problemerne, så svigter vi jo vores børn og børnebørn. Vi er allesammen nødt til at tage stilling til klimaet, siger Erik Duedahl.
Stor tilfredshed med eksterne elektrikere
Den 50-årige elektriker har arbejdet hos DS Stålkonstruktion i 25 år og er i dag leder af DS Stålkonstruktions interne el-afdeling, der ud over ham tæller tre svende, et par lærlinge og en håndfuld eksterne medarbejdere, når opgaverne hober sig op.
Arbejdet er enormt varieret og tæller alt fra installation og vedligeholdelse af virksomhedens maskiner, opsætning af el i nybyggerier og renovering af eksisterende bygninger.
Lægger man dertil, at energibesparelser i stigende grad skal tænkes ind i arbejdsgangene, er det vigtigt, at de eksterne medarbejdere, Erik Duedahl hyrer ind, er fleksible og har mod på at kaste sig over nye opgaver.
Og det får han hos Viktech, som DS Stålkonstruktion har samarbejdet med siden 2016.
- Jeg er meget tilfreds med de medarbejdere, jeg bruger fra Viktech. Når jeg hyrer folk ind, taler jeg altid med Viktechs konsulent Martin Rasmussen om, hvilke kompetencer de skal besidde for at løse vores specifikke opgaver. Derfor ved jeg også, at jeg altid får medarbejdere ind af høj kvalitet. Og så er det jo skønt, at de altid tropper op i pænt arbejdstøj og med egen værktøjskasse. Der er styr på sagerne, siger Erik Duedahl.
Den seneste medarbejder, Erik Duedahl har hyret ind fra Viktech, er 50-årige Emad Bielawska, der stammer fra Grækenland og som taler både græsk, polsk og dansk. Og den erfarne elektriker er tilfreds med den nye medarbejder, som har gået hos ham siden starten af det nye år.
– Emad Bielawska møder altid ind om morgenen med et stort smil, og han kaster sig altid over nye opgaver uden at brokke sig. Det er en vigtig egenskab, når man kommer ind udefra. Er man ikke samarbejdsvillig eller lydhør, er det altså ud af vagten igen, siger han.
Succesfuldt samarbejde skal hjælpes på vej
De største udfordringer ved at bruge eksterne medarbejdere er det manglende lokalkendskab, som folkene udefra af gode grunde ikke besidder.
Derfor sætter Erik Duedahl også altid Viktechs folk sammen med en af sine egne svende, så han får en solid indføring i virksomhedens arbejdsgange.
– De fleste af Viktechs medarbejdere arbejder på byggepladser, og der kan man jo ofte bare læsse dem af, og så er de sådan set selvkørende. Den går ikke hos os. Derfor går jeg også meget op i, at medarbejderne udefra bliver sluset godt ind i arbejdsgangene og får den nødvendige hjælp, når der er behov for det. I sidste ende er det jo mit ansvar, at de nye folk bliver hjulpet godt på vej. Ellers får vi jo aldrig et godt samarbejde op at køre, siger Erik Duedahl.
Hvor længe samarbejdet med Emad Bielawska skal vare ved, har Erik Duedahl ikke det fulde overblik over. Det kan vare alt fra tre uger til tre måneder og måske endda endnu længere. Én ting er dog sikkert: Det er ikke sidste gang, at Erik Duedahl har ringet til Viktech efter et sæt ekstra hænder.
- Når vi er færdige med el-installationerne et sted, så går vi direkte i gang med at arbejde på en ny maskine eller en ny afdeling. Sådan har det været i de 25 år, jeg har arbejdet her. Der er altid noget at rive i, og med det øgede fokus på bæredygtighed, vi ser i hele byggebranchen disse år, vil opgaverne bestemt ikke blive mindre.
Fakta: DS Gruppen
- DS Gruppen har eksisteret i 50 år og er en af Europas førende industrikoncerner inden for udvikling, produktion og salg af løsninger i stål og beton til byggeri og industri.
- DS Gruppen har hovedsæde i Hobro og omfatter selskaberne DS Stålkonstruktion, DS Flexhal, DS Elcobyg og DS Stålprofil, DS Flexhal samt de to udenlandske selskaber DS Land-Tek i Norge og DS Stahl i Tyskland. De primære forretningsområder for koncernen er stål, beton, bygningsbeklædning og overfladebehandling. Totalt har koncernen omkring 800 medarbejdere.
- I 2019 indgik selskabet DS Stålprofil et samarbejde med den svenske stålproducent SSAB, der producerer den miljøvenlige overfladebehandling Green Coat. Green Coat har over 40 år på bagen og leverer innovative og bæredygtige farvebelagte stålløsninger til tag, facade og tagrende systemer.
Læs mere om DS Gruppen her: https://www.ds-gruppen.dk/
Mangler du også ekstra hænder i perioder i hverdagen?
Så kontakt os med det samme for at høre hvad vi kan tilbyde:
Er du faglært håndværker og kunne du ligesom Emad Bieslawska tænke dig en hverdag med stor fleksibilitet, hvor arbejdsopgaverne varierer meget, og hvor du møder en masse nye mennesker. Så tilmeld dig vores database her, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at fortælle dig om de muligheder vi kan tilbyde.