RING:

I Danmark har jeg tid til at leve et liv ved siden af arbejdet

I Danmark har jeg tid til at leve et liv ved siden af arbejdet
24. september, 2019
Marcin Pastusiak satsede med egne ord alt, da han for knap et år siden vendte hjemlandet Polen ryggen for at arbejde for Viktech i Danmark. Og den 38-årige maler har ikke fortrudt det et sekund. “I Polen knoklede jeg 60 timer om ugen og havde knap nok tid til at se min familie. Her tjener jeg det samme ved at arbejde halvt så meget” siger Marcin Pastusiak, der nu forsøger at slå sig permanent ned i Danmark sammen med sin kone og to børn.

I Danmark har jeg tid til at leve et liv ved siden af arbejdet

For knap et år siden fik Marcin Pastusiak et opkald, der vendte op og ned på hans liv. På det tidspunkt levede den 38-årige maler og altmuligmand i hjemlandet Polen, nærmere bestemt i den polske storby Łódź cirka 120 kilometer fra hovedstaden Warszawa. En god ven havde tidligere fortalt ham om Viktech, som han selv arbejdede for i Danmark. Bemandingsbureauet havde brug for gode malere og håndværkere, forklarede vennen. Marcin Pastusiak kontaktede derfor Viktech i sommeren 2018 og bad om at blive kontaktet, hvis der kom en jobåbning i Danmark

To måneder gik uden at han hørte noget, men så pludselig en lørdag i oktober 2018 fik han en kvinde fra Viktechs polske kontor i byen Stettin i røret. Hun spurgte, om han stadig havde lyst til at arbejde for Viktech i Danmark? I så fald skulle han starte allerede om mandagen.

“Jeg havde to timer til at svare hende”, fortæller Marcin Pastusiak. “Det næste telefonopkald, jeg foretog mig, var at ringe til min chef og sige mit job op. Jeg anede ikke, hvor jeg skulle hen i Danmark, eller hvad jeg skulle lave. Det eneste jeg havde, var navnet på en by, jeg aldrig havde hørt om. Jeg satsede alt i det øjeblik. Og det er jeg glad for, at jeg gjorde”.

politiskolen 0003 copy

Malerbranchen skriger på arbejdskraft

Marcin Pastusiak er langt fra den eneste polak, der prøver lykken i Danmark. Efter Polens indlemmelse i EU i 2004, er antallet af polske arbejdere i Danmark fordoblet. I dag udgør de langt den største andel af udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

De seneste opgørelser viser, at cirka 46.000 personer med polsk statsborgerskab arbejder i Danmark, hvilket er mere end en fjerdedel af al udenlandsk arbejdskraft fra EU-lande i Danmark.

Og byggebranchen har især hårdt brug for ekstra hænder, der kan svinge malerpenslerne. Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra brancheorganisationen og arbejdsgiverforeningen Danske Malermestre, der blev offentliggjort i juli i år.

Inden for de sidste tre måneder har to ud af tre malervirksomheder forgæves måtte søge efter nye ansatte. Derfor har halvdelen af malervirksomhederne måttet sige nej til opgaver, de er blevet tilbudt. Mange tyr til vikarbureauer og ansætter udenlandsk arbejdskraft for at håndtere situationen.

“I Polen lever man for at arbejde”

Det gælder også for malerfirmaet Bladtkramer Enterprise, der har seks polakker ansat til at arbejde på nybyggeriet til den kommende politiskole i Vejle. En af dem Marcin Pastusiak, der har arbejdet på Politiskolen i Vejle siden 8. maj. Før det svingede han malerpenslen på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.

Da Marcin Pastusiak arbejdede i Polen, skulle han næsten altid også udføre tømrerarbejde på de bygninger, der skulle males. I Danmark kan han koncentrere sig om det, han holder mest af: malerarbejdet. Og så gør det heller ikke noget, at lønnen er højere og timeantallet lavere, siger han.

politiskolen 0001 copy scaled

“I Polen lever man for at arbejde. I Danmark arbejder man for at leve. Det er den største forskel på de to lande. I Polen knoklede jeg 60 timer om ugen og havde næsten ikke tid til at se min familie. I Danmark tjener jeg det samme ved at arbejde halvt så meget. Her har jeg rent faktisk tid til at leve et liv ved siden af arbejdet”, forklarer han.

At komme til et nyt land med et sprog, han ikke forstår, og en kultur, han endnu ikke er en del af, har selvfølgelig haft sine udfordringer. Heldigvis har Marcin fået masser af hjælp til at falde godt på plads på den nye arbejdsplads og i de nye omgivelser. Og særligt hans kontaktperson hos Viktech, konsulent Hans Ole Ravnholt, har været uvurderlig.

“Jeg kan altid regne med Hans Oles hjælp. Hvis mine sikkerhedssko går i stykker, eller jeg mangler noget værktøj, så ringer jeg til ham, og så løser han det med det samme. Det har været en meget stor hjælp for mig, at kommunikationen har været så åben”, siger han.

Også Bladtkramer Enterprise får rosende ord med på vejen af deres nye kollega.

“Hos Bladtkramer Enterprise kan jeg koncentrere mig om malerarbejde. Jeg ved præcis, hvad jeg skal lave, når jeg ankommer på pladsen, og det giver mig en enorm ro. Hjemme i Polen gik jeg tit på arbejde og tænkte: “Satans! Endnu en dag, hvor jeg skal tage mig af alt det her rod!”. Sådan er det ikke hos Bladtkramer Enterprise. Her kan jeg koncentrere mig om malerarbejdet, og det er skønt!”, siger han.

politiskolen 0044 copy scaled

Flytter familien med til Danmark

Generelt føler den 38-årige polak sig rigtig godt taget imod i Danmark. Han har aldrig følt sig diskrimineret eller set ned på. Tværtimod har alle været meget imødekommende og venlige. Faktisk er Marcin Pastusiak blevet så glad for at arbejde og bo her i landet, at han planlægger at få sin kone og to børn herop permanent.

“Den 27. juli tager jeg tilbage til Polen, lejer en bil, pakker de vigtigste ting og kører hele familien til Danmark. Og så må vi se hvad der sker”, siger han.

Hvad fremtiden bringer for Marcin Pastusiak, når arbejdet på Politiskolen hører op, har han slet ikke haft tid til at tænke på. Lige nu er han bare glad for, at han har fået muligheden for at starte en ny tilværelse op i Danmark.

“Jeg er næsten sikker på, at Bladtkramer Enterprise er tilfredse med min indsats, og jeg tror også, at han vil bruge mig til nye opgaver efter politiskolen. Hvis det glipper, så skal jeg nok finde noget nyt. Så længe, jeg koncentrerer mig om at yde mit allerbedste, når jeg går på arbejde, skal det hele nok gå. Andet kan man jo ikke gøre”, siger han.

marcin pastusiak22

Søger du nye udfordringer?

Har du ligesom Marcin også lyst til luftforandring og blive del af en virksomhed hvor du får en fast kontaktperson, der gør alt han/hun kan for at tilbyde dig nye projekter, når et projekt er afsluttet? Hvor du møder en masse nye mennesker og hvor du får lov at prøve kræfter med en masse forskellige opgaver?

Eller er du virksomhed der søger fleksible og dedikerede medarbejder?

Del denne nyhed

Flere nyheder

Viktech

Renoveringsprojekter: Styrk dit byggeri med erfarent vikarmandskab

Renoveringsprojekter er en vigtig del af byggebranchen, og det er afgørende at have det rette vikarmandskab, uanset om det drejer sig om små eller store projekter. I denne artikel vil vi udforske vigtigheden af at vælge det rette vikarmandskab til dine renoveringsprojekter og hvordan det kan hjælpe med at sikre succes og kvalitet i dit byggeri. Hvad er formålet med renoveringen?Formålet med renoveringen er at forbedre og opdatere bygningen eller strukturen. Renover...
27. marts, 2024
Viktech

Elektriker, Tømrer og Maler Vikarer i København til Byggeri og Industri

Har I brug for ekstra hjælp til jeres byggeprojekt i København? Vi har et stort team af faglærte håndværkere, der er klar til at træde til med kort varsel. Du skal blot informere os om dine behov og tidspunktet for opstart.Lej faglærte håndværkere hos ViktechNår du står over for et byggeprojekt, er det vigtigt at have det rette team af faglærte håndværkere. Dette gælder uanset om det er et stort industriprojekt eller en mindre renovering. Hos Viktech kan vi hjælpe dig med at finde de rette hå...
8. februar, 2024
Viktech

Aarhus vikarer: Lej elektrikere, malere eller tømrere til dit projekt

Har du et byggeprojekt i Aarhus, som du har brug for ekstra hjælp til? Hos Viktech har vi et stærkt og bredt team af faglærte elektrikere, malere og tømrere, som kan træde til, når det gælder. Det eneste, vi behøver at vide fra dig, er dine konkrete behov, og hvornår du ønsker, at vi skal træde til!Lej kompetente håndværkervikarer i AarhusNår det kommer til at gennemføre et byggeprojekt, er det af afgørende betydning at have det rette hold af faglærte håndværkere ved sin side. Uanset om du st...
2. februar, 2024