RING:

Fleksible medarbejdere gør Tømrerfirmaet Struer mere konkurrencedygtigt

Fleksible medarbejdere gør Tømrerfirmaet Struer mere konkurrencedygtigt
18. december, 2019
Tømrerfirmaet Struer har base i Vestjylland, men får knap halvdelen af deres årlige indtjening fra opgaver på Sjælland. Og for at være i stand til at sprede sine vinger ud over det ganske land, er virksomheden afhængig af at hyre frie fugle ind, når arbejdsopgaverne spidser til. “Hvis jeg ikke havde muligheden for at få hjælp udefra, ville jeg være nødsaget til at takke nej til en masse opgaver”, siger lederen af tømrerfirmaet, Kim Knudsen.

Fleksible medarbejdere gør Tømrerfirmaet Struer mere konkurrencedygtigt

Kim Knudsen så allerede skriften på væggen for 10 år siden. Dengang arbejdede den nu 48-årige virksomhedsejer af Tømrerfirmaet Struer i selvsamme firma under sin daværende chef Henning Jensen, der havde stiftet virksomheden i det nordlige Vestjylland for mere end tre årtier siden.

“Jeg kan huske, at jeg sagde til en af mine daværende kollegaer i firmaet: ‘Om 10 år kører vores varebiler tre gange så meget som i dag’. Og jeg fik jo ret”, fortæller Kim Knudsen.

Tømrerfirmaet Struer har udført opgaver i hele landet i årtier, men i takt med at der er sket en øget specialisering i byggebranchen, har Kim Knudsen og hans 34 fastansatte medarbejdere brugt knap lige så lang tid på Sjælland som i Jylland. Omkring 45 % af virksomhedens samlede indtjening stammer således fra den anden side af Storebæltsbroen.

“Det kræver en enorm fleksibilitet at begå sig som tømrerfirma i byggebranchen i dag. Du kan ikke bare længere skyde med spredehagl og slå din virksomhed op på, at du kan lidt af hvert.

Den eneste måde, du rigtig kan tjene penge på i dag, er ved at finde en niche og holde dig til den. Det er pissefarligt set ud fra et forretningsmæssigt synspunkt, da du binder hele din forretning op på en enkelt pind. Men det er bare sådan verden hænger sammen lige nu”, siger han.

Samarbejde giver ro i sjælen

Tømrerfirmaet Struers “niche” er større erhvervsbyggeri i totalentrepriser.

Totalentrepriser udgør en stadig større del af projektmarkedet efter flere år med kraftig vækst. Totalentrepriser udgjorde således 58 procent af markedet i 2018. Dermed blev der igangsat totalentrepriser i byggebranchen for 58,1 milliarder kroner i 2018.

Kim Knudsen og hans hold af tømrere løser særligt opgaver med at bygge dagligvarebutikker som Rema 1000, men også restauranter, cafeer, kontorlokaler og lignende udgør en pæn del af ordrebogen.

Et af firmaets seneste store opgaver på Sjælland var i Helsingør. Her lavede de 40 ældreboliger sammen med et andet totalentreprisefirma. Projektet kørte fra september sidste år til august i år, og da Kim Knudsen tog imod opgaven vidste han godt, at hans egne folk ikke kunne løfte arbejdsbyrden alene. De ville få brug for hjælp udefra, og Kim Knudsen kontaktede derfor Viktech, som tømrerfirmaet havde brugt i syv år.

Snart var byggepladsen spædet op med Viktechs fleksible medarbejdere fra særligt Polen. Og da projektet med ældreboligerne nærmede sig målstregen og slutspurten skulle sættes ind, arbejdede der mellem 20 og 25 eksterne folk på byggepladsen, hyret og betalt af Kim Knudsen.

“For at jeg kan takke ja til de her store projektopgaver, er det nødvendigt at samarbejdet mellem mit firma og Viktech spiller. Jeg går ikke bevidst ind og byder på noget, jeg ved, vi ikke kan klare selv. Men tit og ofte falder opgaverne sammen, og så får vi jo brug for ekstra hjælp til at løse dem. Og her er det rart at vide, at vi har et godt samarbejde med Viktech. Det giver ro i sjælen at vide, at jeg altid kan ringe til Alexander eller Christian, når jeg har brug for et ekstra sæt kompetente hænder til at løfte opgaverne”, siger Kim Knudsen.

Dialog-pizza løser problemerne

Christian og Alexander har henholdsvis efternavnene Jepsen og Wejlemann og arbejder som konsulenter for Viktech.

Alexander Wejlemann er Kim Knudsens kontaktperson på Sjælland, og det er ham, den 48-årige virksomhedsejer ringer til, når der skal udføres store distanceopgaver væk fra fastlandet i Jylland. Alexander sætter en dyd i at holde kontakten med sine kunder ved lige og glatte eventuelle problemer med medarbejderne på byggepladserne ud, inden de eskalerer.

“Så spiser vi pizza sammen og snakker tingene igennem. Det plejer at løse problemerne”, siger Alexander Wejlemann og slår fast, at kontakten til kunderne skal være hyppig, ærlig og konstruktiv for at samarbejdet kan fungere optimalt.

“Når vi laver det, vi laver, og vi har med mennesker at gøre og arbejder under stadig mere og mere stramme deadlines på byggepladserne, så opstår der også udfordringer. Der er masser af bump på vejen, men vi får altid løst det i fællesskab, så på den måde fungerer samarbejdet mellem Tømrerfirmaet Struer og Viktech virkelig godt”.

Kim Knudsen er enig i, at samarbejdet fungerer upåklageligt. I en byggebranche, som synes at blive mere og mere uforudsigelig for hvert nyt år, der går, er fleksibilitet en af de vigtigste dyder hos medarbejderne – både de fastansatte, og de eksterne, som hyres ind til forskellige projekter.

Hos Viktech hyrer kunderne ikke så meget en person, de hyrer en hel pakkeløsning. Viktech sørger for transportmiddel, de rette værktøjer samt logi i den by, som projektet befinder sig i. Men vigtigst af alt, så supplerer de byggepladserne med dygtige fleksible medarbejdere, som godt kan stå distancen med Tømrerfirmaets Struers egne fastansatte. Det mener Kim Knudsen i hvert fald.

“Når et projekt rigtigt spidser til, er det ofte nødvendigt at presse citronen lidt ekstra for at nå i mål med opgaverne. Og her er Viktechs medarbejdere, og særligt den udenlandske arbejdskraft, altså lavet af et andet stof end mange danskere. Jeg har aldrig mødt en vikar, der var sur over, at han skulle arbejde fredag og lørdag. Aldrig. Men jeg kan godt sige dig, at det bliver et problem at finde to af mine egne medarbejdere, som er villige til at arbejde begge de dage”, siger Kim Knudsen.

Viktech er en buffer i baghånden

Når man arbejder over hele landet og ofte løser omfattende opgaver flere hundrede kilometer væk fra sin base i Struer, så skal man føle sig tryg ved de eksterne hænder, man hyrer ind, forklarer virksomhedslederen. Og her spiller konsulenterne en altafgørende rolle i at finde de rette folk.

“Jeg har jo ikke en kinamands chance for at ringe til Tyskland og hyre fire tømrer hjem til mit firma i en periode. Men i Christian og Alexander har jeg et stærkt bindeled til udlandet, og det er en uvurderlig hjælp. De har været dygtige til at finde arbejdskraft, som er specialiserede og har den faglige kundskab i orden”, siger Kim Knudsen, der netop lige har hyret to nye medarbejdere fra Viktech ind til en opgave i Horsens.

De kommer også fra nabolandet ved grænsen, er taglæggere med speciale i skifer – og så er de branddygtige. Det ved Kim Knudsen, for han har nemlig brugt dem til et lignende projekt for to år siden.

“Jeg ringede til Christian for at høre, om det var muligt at hyre dem til en ny opgave. Og det var de heldigvis klar på. Og det taler jo virkelig til Viktechs fordel, at de har så godt styr på, hvilke medarbejdere, der er specialiseret inden for hvilke områder – og ikke mindst, hvem der lige præcis passer perfekt til det specifikke projekt”, siger han og slår fast, at det gode samarbejde med Viktech spiller en afgørende rolle i Tømrerfirmaet Struers forretningsmodel. En rolle, som sandsynligvis kun vil blive større i fremtiden.

“Fleksibilitet er en af grundpillerne i de fleste succesfulde tømrerfirmaer i dag, og det vil kun blive mere udtalt de kommende år. Hvis jeg ikke havde muligheden for at få hjælp udefra, ville jeg være nødsaget til at takke nej til en masse opgaver. Med Viktech i baghånden har jeg en slags buffer, jeg altid ved, jeg kan trække på, hvis tingene spidser til. Og det samarbejde har uden tvivl været med til at gøre min virksomhed mere fleksibel og dermed også mere konkurrencedygtig”, siger han.

Før Amagerværket, havde jeg nok ikke haft mod på at kaste mig ud i en opgave, som jeg vidste krævede ekstra mandskab. Men det tør jeg nu. Samarbejdet med Viktech har givet os blod på tanden til større opgaver. Det har udvidet feltet af opgaver, som vores lille virksomhed kan kaste sig over”, siger han.

Læs mere om Tømrerfirmet Struer her: https://www.toemrerfirmaetstruer.dk/

Mangler du også dygtige faglærte håndværkere til dine store projekter?

Så kontakt os med det samme for at høre hvordan vi kan hjælpe dig når opgaverne spidser til. Ring: 70209043, eller skriv til os her:

Er du selv en dygtig håndværker der kunne tænke sig at prøve et fleksibelt job, hvor du får lov at prøve en masse forskellige opgaver og møder mange nye mennesker. Hos Viktech får du tilknyttet en fast konsulent, der gør alt for at have et nyt projekt til dig, når et andet slutter. Lyder det som noget for dig, så udfyld dine oplysninger her og vi kontakter dig hurtigst

Del denne nyhed

Flere nyheder